Какво си представяте, когато чуете фразата „Майка на дете с увреждане“? Почти съм сигурна, че пред очите ви се появява една жена, все още в разцвета на силите си, с дете на не повече от 10-на години, по вероятност в инвалидна количка. Това е изградената в обществото ни асоциация. Нека, обаче, споделя с вас, че това в много случаи не е точно описание.

За децата

Нека започна с това, че много по-правилна фраза би била „деца със специални нужди“. Някои от тях за съжаление са обездвижени, но има още много специални нужди на този свят – затруднения във възприятията, аутизъм, нарушения в зрението, слуха, различни синдроми и какво ли още не. Когато видите снимка на майка и нейното дете – не бързайте със заключенията „Ама то на него нищо му няма!“, само защото на снимката не можете да прецените. Да, със сигурност детето е като всяко друго – това, обаче, не означава, че родителите му не са изправени пред предизвикателства в отглеждането му, които на вас дори не могат да ви минат наум. И веднага да кажа, че съжалението е напълно излишно – емпатията, обаче е не е.

За майките

Вие, например, сте на 45г. Вашата майка – на 60г. Тя не престава да бъде майка, нали? И, ако вие поради някаква причина – заболяване, инцидент или друго – сте човек със специални нужди – вашата майка става „майка на дете със специални нужди“, нали? В случая детето, независимо че е пълнолетно – най-вероятно не може да работи пълноценно, ако изобщо може да упражнява някаква дейност. Майката, обаче, отново трябва да се грижи за детето си така, както е правила и когато е било на годинка. Не забравяйте този факт! Още от началото на този проект се чуваше от разни места „Ама аз мислех, че детето е на 10-12 години, не на 25!“. Замислете се, че няма никакво значение на колко години е детето! То остава дете за майка си, а тя трябва да съобразава ежедневните си дейности с нуждите му. И в този смисъл тя е „майка на дете с увреждане“.

За този проект

Напомням, че основната цел на този сайт е да улесни тези майки, които в малкото свободно време, което им остава – творят и желаят да продадат творенията си. Няма никакво значение дали детето ви е на 1 година, на 8 години или на 48 години. Ако сте баща и сте в такава ситуация – отново няма значение! Ако вашата майка не борави добре с новите технологии и вие я улеснявате, като създавате профила вместо нея – напълно ви се предоставя тази възможност – стига тя да отговаря на изискването. Отново – целта е помощ, а не да ви усложняваме живота. Благодаря на всички, които приеха този проект присърце. Благодаря на тези, които за две седмици ни показаха, че има смисъл от усилието, както и на тези, които отделиха от времето си, за да споделят.

Бъдете здрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние използваме „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.