Тази година е с тема:

„НЕ ВСИЧКИ УВРЕЖДАНИЯ СА ВИДИМИ“

Тази година на 3ти декември, темата на международния ден на хората с увреждания е „Не всички увреждания са видими“. Целта е по-голяма осведоменост и разбиране на факта, че уврежданията не винаги са веднага видими. Примери за такива са психичните заболявания, хроничната болка и умора, увреждания на зрението и слуха, диабет, мозъчни наранявания, неврологични смущения, затруднения в ученето и когнитивни дисфункции и още.

Според доклада на Световната здравна организация за уврежданията – 15% от световното население, или повече от 1 милиард хора живеят с увреждане. От това число – приблизително 450 милиона са с психологически или неврологичен проблем, и 2/3 от тях никога няма да потърсят професионална медицинска помощм най-вече заради стигма, дискриминация и неглижиране.

Други 69 милиона души средно годишно ще претърпят травматично мозъчно нараняване, а едно на 160 деца е в аутистичния спектър.

Това са само примери на милионите хора, които живеят с увреждане, което не се забелязва веднага – и напомня за важността да премахнем бариерите за всички с увреждания – видими и невидими.

По време на Ковид-19 пандемията изолацията, нарушените режими, липсата на социални контакти и намалените услуги повлияха на живота и менталното ни състояние, включително и на хората с увреждания. Разпространяването на информация за невидимите увреждания, както и на потенциално вредните (и не винаги очевидни) влияния върху психологическото състояние на индивида е от критично значение, докато светът продължава да се бори с вируса.*

Тази година Коледа ни е по-необходима от всякога! Буквално се нуждаем от това да седнем с най-любимите си хора, да благодарим, че сме заедно и топло да посрещнем светлия празник, с надежда за по-спокойна 2021 година. Ако желаете да предадете тази топлота и надежда – купете подарък за близки и приятели с кауза. Изберете артикул, направен от майка на дете със специални нужди, или възрастен с увреждане.

*източник на информацията е https://idpwd.org/ – официалният сайт на международния ден на хората с увреждания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние използваме „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.