Примери за лоши дела мога да ви дам много… За лоши хора – също. Да, не всичко е черно-бяло, и да – такъв е животът. Но, тази публикация не е, за да мрънкаме и да се оплакваме от държавата, от правителството, от крадците, от коронавируса… Тази публикация има съвсем друга основна тема – добрите дела.

Беличката дума „Доброта“

Тривиално, банално, скучно дори. „Бъди добро дете“, „Прави добри неща“, „Дръж се добре“ – кой може точно да опише кое е добре, и кое – зле? Кой е добър, и кой е лош? Моите виждания са едни, вашите разбирания са други. Разбира се, обществото е наложило някакви общоприети граници. И някой действия можем лесно да ги разделим. И все пак – в понякога сивото ежедневие, което заради предстоящия локдаун ще стане дори по-сиво – можем да видим много примери на неочаквана доброта. Примери, които дори могат да ви разплачат. Защо? Да, хубаво е, когато бизнес за милиони отдели малко от средствата си, за да подпомогне дадена кауза. Защото има и бизнеси, които не го правят, а могат. Но – трогателно е, когато четиричленно семейство, издържащо се от средни заплати отдели от семейния си бюджет, за да зарадва непознато дете с подарък за Коледа. Просто – колкото и огромна да е разликата в сумите, и колкото по-малка да изглежда каузата, толкова по-голямо е лишението на вторите спрямо първите и следователно – едното добро е по-трогващо от другото. Но, още примери по-долу.

Отзивчивостта, емпатията и добрите дела в „Купи подарък от майка на дете с увреждане“

Веднага уточнявам – тук говоря за групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане„. Без тази група – и сайтът нямаше да го има. Не, защото идеята нямаше да я има, по-скоро, защото откриването и обединението на творците нямаше да е факт, а това би обезсмислило и сайта като цяло. Мили читатели, голяма част от малкото си свободно време чета разни публикации в групата. И знаете ли защо? Защото от нея буквално струи и те залива доброта – като пороен летен дъжд. Би се очаквало, че в тази група ще има само натоварващи постове на семейства със сериозни проблеми. Опааа, каква изненада! Отваряте групата, и освен истински произведения на изкуството и прекрасни семейни снимки – често срещате публикации, които топлят душата. Адвокати предлагат своите услуги безвъзмездно. Учители предлагат онлайн уроци, безплатно. Маникюристки и фризори с усмивка подаряват процедури. Хотели даряват нощувки, малки бизнеси освобождават пространствата си за организацията на базари и какво ли още не. Какво е това, освен „добро“? Виждали ли сте някога толкова добро, на едно място и за толкова кратко време? Наистина – голяма част от времето аз прекарвам там именно, защото това ми носи добро настроение, идеи по какъв начин още мога да помогна, кара ме да се чувствам част от една мащабна и гениална идея, от която нашето общество има крещяща нужда.

Таен Дядо Коледа – още към примерите

Не толкова таен, но веднага с това асоциирам цялата организация на жените зад идеята. Можете ли да си представите ситуация, в която възрастни изявяват желание да подарят на дете със специални нужди подарък за Коледа? А можете ли да си представите, че желаещите са толкова много, че на едно дете се падат по 3-4 подаръка! Аз бях в шок – ама от онзи позитивен шок, в който ококорваш очи, смееш се до уши и си казваш наум „Добре, че има и такива неща!“. Дълго време не записвах своето дете (да, тя е дете с увреждане) в списъците, защото не е лишена от нищо и се чувствах неудобно. Но, виждайки желаещите и реално липсата (да, липса! За първи път мога да кажа липса, а не бум на деца със специални нужди!) на повече деца, които да бъдат зарадвани за празниците – записах и нея. Просто, защото желаещите да подарят наистина са много, и защото за първи път състоянието й ще й донесе нещо позитивно. Тук не е важен само финансовия елемент. Тук по-важното е това, че на децата ще се случи нещо малко, но от сърце – заради това, че те имат даден проблем. И това ще е една асоциация, макар и мъничка, че не винаги „лошото“ е само „черно“ – понякога може да има и малко цвят.

И хубавото предстои…

Не искам да звуча твърде сладникаво. Все пак говорим за деца и хора с увреждания, за които светът е по-различен от нашия – на хората без такива. И само по себе си – това е достатъчно тежка тема. НО! Групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ успя да добави този хубав нюанс и колкото и да искам да звуча реалистично – тази захаросана нотка се прокрадва, бидейки част от реализма. Благодарение на групата – можем да говорим за добри дела, за добри хора, за истински Човеци. Всички имаме нужда да знаем, че те са там, те съществуват – без скрити мотиви, без нагли намерения. Светът може да върви напред, и може да бъде и по-приятно място! Уврете се сами, започнете, като се включите в групата – дори само, за да вземете своята дневна доза позитивизъм.

ПС: Ина (човекът зад идеята), представа си нямаш колко се радвам, че тази група ме свърза с теб! Определено имам нужда да познавам хора като теб!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние използваме „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.